Proxima nr. 97

forår 2013

Steampunk
Den seneste halve snes år har der virkelig været fart på en subkultur indenfor science fiction, der handler om victorianske luftskibe, dampdreven teknologi og damer i læderkorsetter. Selve betegnelsen går imidlertid mere end 25 år tilbage, og mange kendte forfattere har beskæftiget sig med emnet. Niels Dalgaards artikel undersøger historien om den litterære steampunk og de forskellige bud på hvad den egentlig skal gøre godt for.

Tre danske forfattere
fra den litterære næsten-undergrund diskuterer deres forhold til de fantastiske genrer i almindelighed og science fiction i særdeleshed. Det drejer sig om Lars Ahn Pedersen, Richard Ipsen og A. Silvestri, alle kendt for deres nybrydende arbejde indenfor genren.

Dansk fandom
tages under kærlig men også kritisk behandling af Rasmus Wichmann, der selv har været en del af det han betegner som fandommens tredje bølge. Det store spørgsmål er hvordan man sikre de aktives fortsatte entusiasme, samtidig med at man henvender sig til et bredt publikum.

Dansk science fiction bibliografi
er et løbende projekt med ambition om at registrere alle danske science fiction-udgivelser såvel som alle anmeldelser og kritiske artikler om emnet. I dette nummer bringes bibliografien for 2010.

Desuden
er der to danske noveller, en nekrolog over det internationale fan-fænomen Richard Geis, foruden som sædvanlig en bred vifte af anmeldelser af nyudgivelser på såvel dansk som engelsk.