Proxima nr. 88

efterår 2008

Future history

er en specialitet indenfor science fiction. Her vælger en forfatter at lade en række historier udspille sig på forskellige tidspunkter og med forskellige hovedpersoner - men på en fælles baggrund i form af en historisk tidslinje.

Hvorfor rejse i tiden?

Der er skrevet mange historier om at rejse i tiden, og forfatterne har forestillet sig mange forskellige måder at gøre det på. Men i denne artikel unders øger Lise Andreasen ikke hvordan, men hvorfor de tager af sted.

Sextrapolation!

En science fiction-fortælling kan være bygget op over en ekstrapolation, dvs. en fremskrivning af tendenser i tiden. I tresserne var en af tendenserne øget offentlighed omkring sex. Den amerikanske professor Rob Latham undersøger hvorledes det gik for sig, især i den del af genren der blev kaldt den nye bølge.

En kvindeutopi fra 1869

er en af de to noveller, der præsenteres i dette nummer, og som begge er gravet frem fra en fjern fortid. "Mit besøg i Utopia" trykkes for første gang på dansk, og vist nok første gang i det hele taget siden sin oprindelige offentliggørelse.

Det gælder om at tilpasse sig

i den anden af nummerets to noveller. Den er skrevet af den tidligt afdøde forfatter Stanley G. Weinbaum, og afspejler mellemkrigstidens interesse for udviklingsl æren. Hovedpersonen formår at tilpasse sig alle situationer - og bliver dermed den perfekte forbryder!

Desuden

er der nekrologer over Thomas M. Disch, Michael Crichton og Forrest J. Ackerman, foruden som sædvanlig masser af anmeldelser af nyudgivelser på dansk og engelsk, samt en del andet.