Dommens Dag

af Karl Larsen

I slutningen af maj 1908 (så vidt vides den 23), udkom den anonyme roman Dommens Dag, der vakte stort postyr. I løbet af få måneder var den trykt i 12 oplag, og aviser og tidsskrifter inddrog den i debatten. Først flere år senere blev det offentlig kendt at den var skrevet af den anerkendte forfatter Karl Larsen.

Dommens Dag er det kendteste danske eksempel på den undergenre af science fiction, der kaldes fremtidskrigsromanen. Den beskriver i fiktiv form et tysk angreb på Danmark, der lykkes i kraft af folkets sløvsind og manglende forsvarsbevillinger, men i modsætning til mange andre forsøg i genren er den ikke tynget af opremsninger af militær og økonomisk art. I stedet trækker den tråde tilbage til nederlaget i 1864, samtidig med at den satiriserer over det moderne samfunds modehysteri og demokrati.

Romanen er pro-militaristisk og antimoderne, men den lader sig ikke uden videre spænde for den nationalromantiske og antityske vogn. Selv om den først og fremmest er skrevet ind i forsvarsdebatten, retter forfatteren i virkeligheden sin kritik mod begge sider af det politiske spektrum.

Pris
99 kr
(medlemmer: 79,20 kr)
Sider
90
ISBN
978-87-90592-33-2
Serie
Gammel dansk sf
Udgivet
22. maj 2008
Bestil