Skyggen og Lynet

af Jack London

Jack London er i dag først og fremmest kendt for sine skildringer af den nordamerikanske vildmark. Men han var også pioner indenfor science fiction. Som andre af sin samtids forfattere så han genrens muligheder for samfundskritik og for udforskningen af alle de muligheder, den nye teknologi bragte - på godt og ondt.

Som det meste af sin samtid var London optaget af risikoen for krig, og han var blandt de første til at forestille sig, hvad videnskaben kunne bruges til i den sammenhæng, bl.a. bakteriologisk krigsførelse. Men han øjnede også andre muligheder, som først nu er ved at blive virkelighed, såsom forlængelse af levetiden. Desuden var han fascineret af videnskaben i sig selv, som i titelnovellen, der er en variation over temaet "den usynlige mand".

Science fiction indtog ikke en fremtrædende plads i Jack Londons forfatterskab. Men hans arbejde med genren viser en spredning i interesser og indfaldsvinkler, der reflekterer samtiden: fremtidskrigs-historier, historier om mystiske væsener, utopiske visioner og teknologisk fascination. Han var, kort sagt, en af dem der var med til at etablere den moderne science fiction som genre.

Hidtil har Jack Londons science fiction-historier kun været tilgængelige spredt i forskellige samlinger, hvoraf de fleste for længst er udsolgte. Skyggen og Lynet samler dem for første gang i ét bind i en ny oversættelse.

Pris
249 kr
(medlemmer: 199,20 kr)
Sider
225
ISBN
87-90592-11-5
Serie
Klassikere og kuriositeter
Udgivet
31. juli 2005
Bestil